Batatowe kanapki

  • by

Niedzielne śniadanie, to niedzielne śniadanie. Nie musi być wczesne i nie musi być szybkie. Musi być niedzielne hahaha. Tym razem na stole wylądowało wiele różnych smaków. I choć trochę zachodu to kosztowało to nieskromnie powiem, że było warto.

Składniki:

  • Batat 2 duże
  • Łosoś świeży ok 200g
  • Avocado 2 średnie
  • Jajko 2 sztuki
  • Chorizo ok 70g
  • Feta ok 90g
  • Masło orzechowe ok 40g
  • Mango ok 100g
  • Banan 1 średni
  • Marynata (olej sezamowy, sos sojowy, miód, imbir, czosnek)
  • Cebula (połowa)
  • Serek philadelphia odrobina do posmarowania
  • Przyprawy do guacamole, oliwa, sok z limonki

Przygotowanie:

  1. Łosoś – dzień wcześniej zamarynowałem łososia w marynacie z oleju sezamowego, sosu sojowego, miodu, czosnku i imbiru. Ilość składników dobierzcie sami, nie musi być dużo bo kawałek łososia nie jest duży.
     
  2. Batat – bataty umyłem, odkroiłem końcówki i pokroiłem na wąskie paski (na oko ok. 0,7 cm) i pokropiłem z obu stron olejem kokosowym w sprayu. Tak przygotowane plastry włożyłem do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni (grzanie góra-dół). Obok batatów ułożyłem łososia. Piekłem 10 minut na 1 stronie, przełożyłem na drugą na kolejne 10 minut. Następnie przełączyłem piekarnik na funkcję grilla i opiekłem bataty po 3 minuty z obu stron, zostawiając na chwilę w piekarniku do lekkiego ostygnięcia.
     
  3. Guacamole – avocado obrałem i rozdrobniłem widelcem. Dodałem przyprawy (zestaw do guacamole, kmin, trochę czosnku), drobno posiekaną ćwiartkę cebuli, odrobinę oliwy z oliwek oraz sok z limonki. Dokładnie wymieszałem, doprawiłem do smaku pieprzem i odstawiłem do lodówki.
     
  4. Chorizo i feta – na średnio rozgrzanej patelni, podsmażyłem drobno pokrojone chorizo, tak aby wytopić tłuszcz ale mocno nie usmażyć. Dodałem drobno posiekaną cebulę oraz granulowany czosnek. Podsmażyłem i dodałem pokruszoną fetę. Podsmażyłem do połączenia składników i odłożyłem na talerz.
     
  5. Jajka – zrobiłem sadzone
     
  6. Kanapki – na każdy kawałek batata (kanapka) kładłem przygotowane wypełnienie. Zrobiłem po dwa każdego smaku: z serkiem philadelphia i pieczonym łososiem; na słodko – z masłem orzechowym i na to położonym bananem i mango; z sadzonym jajkiem; z chorizo i fetą; z avocado

Makra i  kalorie (w przybliżeniu).

Około 2,400 kcal (wszystko). Porcja na dwie osoby, w zależności od tego jak ‘grubo’ będziecie smarować masłem, serkiem czy avocado to liczba kcal może ulec zmianie. Ale kto by tam się przejmował w niedzielę.  (113g B / 199g W / 90g T).

Smacznego!

Be patient, it’s a lifetime journey!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *